Vişinele au fost dintotdeauna în competiţie cu cireşele atât datorită gustului, cât şi a beneficiilor pentru sănătate. Dacă foarte mulţi preferă gustul dulceag în detrimentul vişinelor acre, află că specialiştii susţin că vişinele sunt mult mai bogate în substanţe nutritive.
Pe lângă conţinutul bogat în acizi, pectine, proteine, tanini, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu şi vitaminele A, B1, B2, B9, C, E, vişinele au fost subiectul mai multor cercetări care au demonstrat eficienţa lor împotriva inflamaţiei sau a altor afecţiuni mai grave. Ameliorează durerile datorită proprietăţilor antiinflamatoare deţinute de antociani, pigmenţii care dau culoarea roşie fructului. Astfel este redus stresul oxidativ care poate afecta articulaţiile şi muşchii, iar durerile sunt vizibil îndepărtate. Studiile realizate până acum demonstrează deja că vişinele (mai mult decât cireşele) protejează neuronii de efectele stresului oxidativ. De asemenea, vişinele conţin foarte mulţi antioxidanţi care protejează împotriva radicalilor liberi ce pot afecta celulele organismului şi duc la îmbătrânirea prematură a acestora, favorizând instalarea diferitelor tipuri de cancer.