Suc natural de mere

Există contraindicații pentru consumul de suc de mere?

riscuri consum excesiv de mere

Merele sunt considerate fructe minune, ce contribuie semnificativ la menținerea sănătății organismului. Fiind bogate în vitamine și minerale, sucul de mere reprezintă una dintre băuturile naturale, ce oferă aportul necesar de nutrienți pentru buna funcționare a metabolismului. 

În articolul de mai jos, vei găsi informații relevante despre proprietățile sucului de mere și contraindicațiile consumului excesiv de suc de mere.

Proprietățile sucului de mere

continut vitamine suc de mere

Sursa: Rawpixel.com

Fiind o băutură sănătoasă, sucul de mere prezintă numeroase proprietăți ce susține sistemul imunitar și ajută la buna funcționare a organismului. Printre cele mai importante proprietăți ale sucului de mere, menționăm:

  • Conținutul esențial de vitamina A – acesta contribuie la dezvoltarea rezistenței împotriva infecțiilor și ajută la ameliorarea afecțiunilor la nivelul ochilor;
  • Complexul de vitamine B – ajută la îmbunătățirea memoriei, diminuând riscul de apariție a unor boli precum Alzheimer sau Parkinson. Conform unui studiu, sucul de mere conține antioxidanți puternici, ce împiedică apariția bolilor neurologice;
  • Vitamina C – această vitamină elimină radicalii liberi și îmbunătățește sistemul osos, excluzând riscul de apariție a osteoporozei;
  • Prezența antioxidanților (polifenoli, procianidine) – aceștia contribuie la funcționarea în parametri normali a sistemului cardio-vascular;
  • Conținut important de fibre – acestea reglează nivelul zahărului în sânge și favorizează procesul de digestie;
  • Prezența pectinei – aceasta are rol purificator și distruge toxinele din corp. De asemenea, ajută la menținerea sănătății plămânilor;
  • Acidul malic – acesta susține îndepărtarea toxinelor și reglează nivelul pH-ului în corp;
  • Substanțe antiinflamatorii – acestea au rolul de a ameliora crizele de astm și totodată de a împiedica apariția infecțiilor respiratorii;
  • Potasiu – prezența acestui mineral în sucul de mere ajută la reglarea tensiunii arteriale și previne depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge;
  • Alte minerale (magneziu, fier) – contribuie la întărirea sistemului osos.

Sucul de mere este considerat un:

  • Puternic detoxifiant;
  • Laxativ natural eficient;
  • Energizant pentru masa musculară;
  • Revitalizant pentru sistemul cardio-vascular;
  • Antibacterian.

Vitaminizarea organismului cu suc de mere

sucul de mere vitaminizează organismul

Pentru o curățare a organismului și totodată o vitaminizare a lui, nutriționiștii recomandă consumul constant de suc natural de mere. În vederea detoxifierii, poți încerca pentru 2-3 zile consumul regulat de mere, fiind o soluție naturală și eficientă în eliminarea toxinelor. 

Poți consuma pe lângă mere/suc de mere și alte alimente ușoare, ce au puține calorii. Sucul de mere este un bun aliat împotriva colesterolului și al bacteriilor digestive, fiind de mare ajutor în reglarea sistemului digestiv.

Orice detoxifiere trebuie recomandată de un nutriționist, deoarece aceasta se stabilește în funcție de:

  • Vârstă;
  • Greutate;
  • Stil de viață;
  • Starea generală de sănătate.

Având un conținut ridicat de potasiu și alte substanțe nutritive, poți adăuga sucul de mere în orice program de detoxifiere a corpului. Rolul acesteia este de curăța organismul de toxine, stimulând capacitatea maximă de funcționare a organelor.

În orice cură de detoxifiere este importantă hidratarea. Cu un conținut esențial de apă, sucul de mere este una dintre variantele naturale cele mai eficiente în hidratarea organismului.

Contraindicații pentru consumul de suc de mere

Sucul de mere are numeroase beneficii pentru organism datorită conținutului nutritiv bogat, însă dacă acesta este consumat excesiv, poate provoca efecte nedorite precum:

  • Afecțiuni la rinichi

afecțiuni la rinichi

Sursa: Freepik.com

Consumul ridicat de suc de mere poate favoriza apariția pietrelor la rinichi, datorită numărului mare de oxalați. Oxalatul de calciu se regăsește în multe legume și fructe, iar nivelul acestuia în organism poate oscila în funcție de alimentație sau de dereglările metabolice survenite.

Atunci când concentrația ridicată de minerale nu este eliminată, aceasta se cristalizează și se blochează în rinichi. 

În multe cazuri, acești calculi renali (denumirea științifică pentru pietre la rinichi) nu se manifestă și sunt eliminați natural, fără dureri. Dar, sunt situații în care pietrele sunt de dimensiuni mari, iar eliminarea lor afectează fluxul urinar, fapt ce generează dureri sau o usturime continuă.

  • Tulburări gastro-intestinale

Consumul mare de suc de mere poate conduce la apariția problemelor gastro

Sursa: Freepik.com

Consumul mare de suc de mere poate conduce la apariția diareei, flatulenței sau alte tulburări digestive grave. Sucul de mere prezintă un conținut ridicat de sorbitol, fiind un compus organic dulce produs prin diminuarea glucozei.

Într- o cantitate mare, sorbitolul provoacă o diluare a zahărului din organism, acumulând apa către intestin. Această acțiune are ca efect, diareea.

O reacție la această problemă este deshidratarea, care și aceasta poate avea efecte negative la nivelul organismului. Este importantă reglarea aportului de suc de mere pentru a nu vă confrunta cu astfel de probleme.

De asemenea, prezența fructozei în sucul de mere poate avea o contribuție în apariția acestor tulburări digestive. Un nivel ridicat de fructoză în sânge poate provoca numeroase afecțiuni, inclusiv o concentrație de acid uric, ce favorizează apariția pietrelor la rinichi.

Aceste dezechilibre pot determina balonarea, crampe sau diaree cronică.

  • Carii dentare

se recomandă o igienă corespunzătoare după consumul de suc de mere

Sursa: Freepik.com

Având o concentrație mare de îndulcitori naturali nutritivi, sucul de mere poate determina apariția cariilor dentare. În general, consumul de sucuri are efecte negative asupra sănătății danturii. Bacteriile se alimentează cu zaharuri și crează acizi ce provoacă eroziuni dentare. Acestea reprezintă uzura smalțului, fapt ce favorizează apariția cariilor.

De asemenea, poate afecta smalțul dinților și totodată dezvoltarea unei sensibilități dentare

  • Creșterea în greutate

consumul mare de suc de mere poate contribui la cresterea in greutate

Sursa: Freepik.com

Aportul ridicat de suc de mere implică o asimilare de calorii, fapt ce contribuie la creșterea în greutate. Chiar dacă este o băutură sănătoasă, consumarea lui în exces oferă o concentrație mult mai mare de zaharuri naturale și puține vitamine și minerale. 

Fructoza împreună cu glucoza determină pe lângă kilograme în plus și o creștere a trigliceridelor, determinând apariția bolilor de inimă.

De asemenea, îndulcitorii au un efect negativ asupra florei intestinale, determinând anumite dezechilibre microbiene la nivelul colonului sau al tractului digestiv. Aceștia pot dezvolta și intoleranța la glucoză. Sucul de mere prezintă un indice glicemic mare, prin urmare consumul în exces poate determina creșteri privind insulina în sânge. Acest lucru conduce la starea de foame continuă.

Pentru a avea o alimentație echilibrată, este importantă consumarea sucului de mere alături de alimente ce au un conținut nutritiv bogat.  

Concluzii

Sucul de mere este o băutură sănătoasă, ce oferă multiple beneficii organismului, dacă acesta este consumat cu moderație. Un consum exagerat poate avea efecte negative asupra metabolismului, favorizând apariția unor tulburări la nivelul rinichilor și al sistemului digestiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.